» » Acceptatieplicht ZZP verzekering

Acceptatieplicht ZZP verzekering

Geplaatst in: ZZP FM Nieuws | 0
19 juni | NU.nl

Als er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komt voor zelfstandigen, zoals in het pensioenakkoord is afgesproken, moeten de verzekeraars wel verplicht iedere zzp’er accepteren, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

“Een acceptatieplicht zzp-verzekering ligt voor de hand”, zei Koolmees woensdagavond in de Tweede Kamer tijdens een debat over het pensioenakkoord.

Met name D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vroeg aandacht voor deze plicht. Hij vreest dat zelfstandigen met een ‘vlekje’ straks worden uitgesloten van een verzekering of te maken krijgen met een hogere premie als zij al kampen met een arbeidsbeperking. Koolmees kon die zorgen alleen maar erkennen.

Er zijn wel uitzonderingssituaties te bedenken. Bijvoorbeeld voor zzp’ers die ook een vaste baan hebben; zij hoeven zich dan niet verplicht te verzekeren, vindt Koolmees.

Maar de bewindsman wilde zich verder niet al te veel in de kaarten laten kijken, want hij wacht op een advies van werkgevers, werknemers en vertegenwoordigers van zelfstandigenorganisaties op dit punt. Die partijen moeten in het begin van 2020 met een uitvoerbaar plan komen.

Een verplichte zzp-verzekering moet voorkomen dat er concurrentie ontstaat tussen deze groep opdrachtnemers en werknemers in vaste dienst. Daarbij moeten de kosten en risico’s die bestaan bij onverzekerden worden afgewenteld op de samenleving.