» » Werken als ZZP-er in Duitsland

Werken als ZZP-er in Duitsland

Geplaatst in: ZZP FM Nieuws | 0
23 april 2019 | GIP

WerkenAls je als ZZP-er in Duitsland gaat werken, krijg je te maken met de Duitse belastingwetgeving en met het Duitse sociale zekerheidssysteem. Waar je belasting moet afdragen verschilt per situatie. Dit hangt af van het verdrag ter voorkoming van dubbele belastingen dat Nederland en Duitsland hebben afgesloten. Heb je een vaste inrichting in Nederland, dan zul je hoogstwaarschijnlijk alleen belastingen moeten afdragen in Nederland. Wanneer je minder dan 25% van je inkomen verdient in Nederland, val je onder de Duitse sociale verzekeringen. Je zult zelf voor je pensioenvoorziening moeten zorgen en een ziektekostenverzekering in Duitsland moeten afsluiten. De verplichte Nederlandse sociale verzekeringen zijn dan niet meer van toepassing.

Als je gebruik wil blijven maken van de Nederlandse gezondheidszorg is het mogelijk om een vrijwillig verplichte ziektekostenverzekering bij een Duitse Krankenkasse af te sluiten. Hiermee kun je namelijk in Nederland gebruik maken van de gezondheidszorg (alsof je in Nederland verzekerd bent) via de verdragspolis van CZ.

Ondernemen in Duitsland kan een ingewikkelde kwestie worden, daarom is het raadzaam hierover van te voren informatie op te vragen bij een gespecialiseerde accountant of belastingadviseur. Deze adviseurs kunnen jou ook meer informatie geven over de verschillen in aftrekmogelijkheden, bijvoorbeeld bij een auto van de zaak. Misschien is het mogelijk via RVO subsidie aan te vragen voor de kosten van de adviseur.

Je kunt bij een Krankenkasse eventueel een vrijwillig verplichte ziektekostenverzekering afsluiten of bij een verzekeraar een particuliere verzekering afsluiten. Als je een verzekering bij een Krankenkasse afsluit, hebt je ook een ziekengeldverzekering. Over het algemeen heeft een vrijwillige verzekering bij een Krankenkasse de voorkeur, omdat je dan in Nederland gebruik kunt blijven maken van de Nederlandse zorgverzekering en WLZ. Bij een particuliere verzekering is dat niet mogelijk, bovendien moet je dan een aparte ziekengeldverzekering afsluiten.

Bij de Deutsche Rentenversicherung kun je eventueel een vrijwillige pensioenverzekering afsluiten voor zowel ouderdom, overlijden als arbeidsongeschiktheid. Deze kun je natuurlijk ook particulier afsluiten. Je hebt ook de mogelijkheid om je voor de Nederlandse AOW vrijwillig te verzekeren. Meer informatie hierover vindt je op de website van de SVB.

Als je naast je onderneming nog een baan in loondienst hebt, bepaalt het loondienstverband waar je sociaal verzekerd bent. Bij deze beoordeling maakt het niet uit of je ook werk als zelfstandige verricht in Nederland of in Duitsland.

Hoe je het beste een onderneming op kunt zetten in Duitsland en hoe het zit met de BTW-afdracht, kunt je het beste navragen bij jouw accountant of belastingadviseur.

Daarnaast houden ook andere organisaties zich bezig met het begeleiden van ondernemers die over de grens willen werken. In Nederland kun je veel informatie krijgen bij de Kamer van Koophandel, in Duitsland onder andere bij de IHK (Industrie- und Handelskammer) en Kreishandwerkerschaft.