» » Nieuwe zzp-wet: ‘Nodeloze verplichtingen en onwerkbare regels’

Nieuwe zzp-wet: ‘Nodeloze verplichtingen en onwerkbare regels’

Geplaatst in: ZZP FM Nieuws | 0
9 december | RTLZ
© RTLZ & GETTY Images

Zzp’ers en organisaties vrezen bergen administratie en complexe regels met de komst van de nieuwe zzp-wet, de wet DBA. Honderden reageerden bezorgd op de internetconsultatie van minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees. Een minimumtarief en nieuwe zelfstandigenverklaring een goed idee? De meesten zetten er vraagtekens bij.

Vandaag is de deadline van de internetconsultatie, de plek waar burgers, bedrijven en organisaties hun ideeën over het wetsvoorstel kwijt kunnen. Meer dan 800 organisaties vinden wat van de plannen, zo blijkt. De feedback zal worden gebruikt voor het maken van een definitief wetsvoorstel.

Het kabinet hoopt met nieuwe regels meer duidelijkheid te geven over wanneer iemand zelfstandige is en wanneer er eigenlijk sprake is van een verkapt dienstverband en dus schijnzelfstandigheid. Ook moet armoede onder zelfstandigen tegen worden gegaan.

Einde aan onzekerheid?

De nieuwe wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) moet ook een einde maken aan alle onzekerheid die is ontstaan na het afschaffen van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), die duidelijk maakte of iemand een zzp’er was.

Na de VAR volgde een systeem van modelcontracten onder de (eerste) wet DBA. Maar ook die leidde tot veel problemen en wordt daarom vervangen. Het streven is om de nieuwe regels op 1 januari 2021 in te laten gaan.

Lees verder