» » Miljardensteun voor KLM, maar geen bijstand voor levensonderhoud voor grensoverschrijdende ondernemers.

Miljardensteun voor KLM, maar geen bijstand voor levensonderhoud voor grensoverschrijdende ondernemers.

Geplaatst in: ZZP FM Nieuws | 0
29 april |  Helmi van Bergen
Grensoverschrijdende ondernemer
© pikwizard.com

Bij het begin van de Corona-crisis werd door het kabinet gezegd dat alle ondernemers in Nederland gebruik kunnen maken van steunmaatregelen, zonder onderscheid des persoons. Niemand zou buiten de boot vallen.

Na zes weken zie ik dat er diverse regelingen in no time uit de grond zijn gestampt. Echter een groep ondernemers valt continu en consequent tussen wal en schip, namelijk de grensoverschrijdende ondernemer.

Dit zijn de Ondernemers, die in Nederland hun bedrijf hebben gevestigd, staan ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel, in Nederland belastingen en premies voor Sociale Zekerheid betalen, die echter hun woonhuis hebben in Duitsland of in België.

Als voorlichter / adviseur van de ZZP-desk, geïnitieerd door de ZZP Fabriek Maastricht vanuit een Europese subsidie, krijg ik, en ik niet alleen, vanaf het begin van de bekendmaking van de maatregelen te horen van deze ondernemers dat ze geen gebruik kunnen maken van de TOZO. Dit omdat de TOZO-regeling uitgaat van het aan de bijstand gekoppelde woonplaatsbeginsel. Dat woonplaats- of woonlandbeginsel zegt dat de aanvrager in Nederland moet wonen.

Hierover is al in diverse artikelen in Dagblad de Limburger, De Gelderlander, De Ondernemer en het NRC Handelsblad aandacht aan besteed.(*1 Zie de bijgevoegde links)

Even leek het erop, op 10 april jongstleden, of deze “grensgevallen” wel in aanmerking konden komen voor de TOZO. (*2 Zie bijgevoegde link van Dagblad de Limburger)

Helaas bleek de euforie hierover van korte duur toen bekend werd dat deze ondernemers in tegenstelling tot hun in Nederland ondernemende én wonende collega’s alleen maar een TOZO-lening kunnen krijgen voor bedrijfskapitaal, maar niet voor levensonderhoud.

Het gaat om ongeveer 7.200 ondernemers: 2.200 ondernemers, die in België wonen, en om ongeveer 5.000 ondernemers, die in Duitsland wonen, maar met hun onderneming volledig in Nederland actief zijn, Belastingen en premies voor Sociale Verzekering in Nederland betalen en hierdoor actief bijdragen aan de Nederlandse economie. Nederland laat deze 7.200 ondernemers in de kou staan. (*3 Zie artikel uit Wij- Limburg)

Dan is het dus behoorlijk wrang wanneer je dan in de krant leest dat Air-France KLM kan rekenen op miljardensteun – omdat zoals de minister zegt dat KLM belangrijk is voor de Nederlandse economie -; er is echter nog steeds geen enkele cent voor deze ondernemers beschikbaar voor levensonderhoud. Dit moeten ze maar in hun Belgische of Duitse woonplaats krijgen, waar ze niet voor in aanmerking komen, omdat ze in Nederland belasting en premies voor Sociale Zekerheid betalen en niet in hun woonland. Belgische burgemeesters vinden het gênant dat de Nederlandse regering deze groep ondernemers aan hun lot overlaat. (*4: Zie bijgevoegde link van Dagblad de Limburger)

Deze ondernemers dragen net zo goed bij aan de Nederlandse economie, creëren welvaart en werkgelegenheid.

Ik vraag me af waarom die ondernemers geen ondersteuning krijgen. Ligt deze problematiek aan de grensstreek zover weg van Den Haag, dat dit niet gezien wordt, ondanks alle signalen hierover.
Het nu ondersteunen van deze ondernemers levert dadelijk, wanneer alles weer normaal is veel meer op aan belastingen, sociale zekerheidspremies, werkgelegenheid en welvaart, dan wanneer voor deze groep geen ondersteuning voor levensonderhoud komt. En deze groep ondernemers dus omvallen. Als dat laatste gebeurt kost dit de Nederlandse schatkist meer dan de ondersteuning nu. Dat betekent dan veel minder belastinginkomsten, meer WW-uitkeringen en bijstandsuitkeringen voor de weggevallen banen.

“We doen het samen” en “samen krijgen we het Corona-virus eronder” zijn de mantra’s, die ik continu hoor. Maar volgens mij is samen toch iedereen, die bijdraagt aan de BV Nederland en niet “samen, maar behalve deze groep ondernemers”?

De grote vraag is nu wanneer deze groep ondernemers net als al hun andere collega-ondernemers hun ondersteuning kunnen ontvangen , zoals beloofd door het kabinet ?

Helmi van Bergen is voorlichter / adviseur van de ZZP-desk, geïnitieerd door de ZZP Fabriek Maastricht en gesubsidieerd door een Interreg-subsidie van de Euregio Maas Rijn, adviseur Grensinfopunt Maastricht en zelfstandig ondernemer.

*1a
https://www.deondernemer.nl/corona/coronavirus/grens-zzpers-luiden-noodklok-wel-belasting-betalen-maar-nu-geen-hulp~2052444
*1b
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/02/noodsteun-voor-ondernemers-niet-voor-deze-grensgevallen-a3995736
*1c
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200330_00154135/grensondernemers-vrezen-financiele-problemen
*2
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200410_00155994/toch-bijstand-voor-grensondernemers
*3
https://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/het-lijkt-erop-alsof-de-grensondernemer-stinkt-naar-rotte-vis/?utm_source=Dagelijkse%20nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=2020424
*4
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200424_00157700/belgische-burgemeester-op-bres-zzp-ers-nederland-laat-grenswerkers-in-de-kou-staan