» » Hulpproject voor ZZP-er

Hulpproject voor ZZP-er

Geplaatst in: ZZP FM Nieuws | 0
29 juni | Brabants Dagblad [Sylvia vd Ven]
© ANP XTRA

Waalwijk start nog dit jaar met een proefproject voor hulp aan zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp-ers) die in de schulden zitten. Zzp-ers konden tot op heden geen beroep doen op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening omdat die alleen bedoeld is voor personen en niet voor bedrijven. De minister heeft gemeenten echter opgeroepen hier wat soepeler mee om te gaan.  

Waalwijk gaat nu tien zzp-ers begeleiding aanbieden via Over Rood. Dat is een coöperatie van (oud)ondernemers die, op vrijwillige basis, andere ondernemers ondersteunt en begeleidt.

Aanvragen

Waalwijk krijgt zo’n tien hulpaanvragen per jaar van zzp-ers. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondernemers die geen geld hebben om de administratie uit te besteden. ,,Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt neemt het aantal kleine zelfstandigen toe. Dit zijn vaak goede vakmensen, maar hebben moeite hebben met het opzetten van een bedrijfsadministratie. Daarbij gaan we ze ondersteunen.”

De gemeente Waalwijk betaalt eenmalig 350 euro per begeleidingstraject. De ondernemers zelf betalen een bedrag van 29 euro per maand. Een traject duurt doorgaans acht tot twaalf maanden.

,,Met de pilot willen we bereiken dat de zzp-ers hun bedrijfsvoering op orde te krijgen, zodat nieuwe schulden voorkomen kunnen worden”, aldus de gemeente Waalwijk. Als uit de evaluatie blijkt dat zzp-ers behoefte hebben aan de begeleiding en vinden dat ze goed geholpen zijn, dan overweegt Waalwijk de samenwerking met Over Rood voort te zetten.