» » Verplichte AO verzekering

Verplichte AO verzekering

Geplaatst in: ZZP FM Nieuws | 0
5 juni | NU.nl

Als het principeakkoord over de pensioenen wordt goedgekeurd, dan worden zelfstandigen verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) af te sluiten. Belangenverenigingen voelen niets voor een verplichte aov, omdat die te duur zou zijn.

Zo’n 80 procent van de zelfstandigen heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Het is ook niet goedkoop: een gemiddelde zzp’er betaalt gemiddeld zo’n 3.000 euro bruto per jaar om zichzelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid; zo’n 250 euro per maand.

“Wij weten dat een verplichte aov voor zzp’ers onuitvoerbaar is, onacceptabel en velen richting de voedselbank zal sturen”, schrijft belangenvereniging ZZP Nederland op Twitter.

Belangenvereniging PZO wijst met de vinger naar PvdA en GroenLinks en zet vraagtekens bij het voorstel: “Voor de insiders is duidelijk dat er een handel gedreven is waarbij inhoudelijke diepgang en realiteitszin niet altijd de meest bepalende kenmerken zijn.”

Eerder dit jaar deed ZZP Nederland bij de achterban nog onderzoek naar een verplichte aov. Ruim 80 procent van de respondenten zei tegen zo’n verplichting te zijn.